سفارش تبلیغ
صبا ویژن

روابط ایران و آمریکا – از جنگ تحمیلی تا امروز

روابط ایران و آمریکا – از جنگ تحمیلی تا امروز<\/h1>


روابط دو کشور ایران و آمریکا طی سال های پیش از جنگ جهانی دوم تا پس از آن و سپس تا انقلاب اسلامی ایران و دوران سی و دو ساله بعد از انقلاب یک منحنی صعودی و سپس نزولی را طی کرده است.


ایران و آمریکا

با آغاز جنگ تحمیلی میان ایران و عراق و بویژه پس از اینکه ارتش ایران در همان روزهای ابتدایی جنگ ضربات مهلکی را در عملیات هایی نظیر عملیات 140 فروندی نیروی هوایی با نام کمان 99 و عملیات دریایی مروارید به ارتش عراق وارد کرد، حمایت های آمریکا از عراق بیشتر شد تا آنجا که به دنبال حمله ایران به برخی نفتکش های کشورهای عربی، کشتی های جنگی ایران و سکوی نفتی ساسان را نابود کرد و عملیات های دیگری را نیز برای از پا درآوردن ایران در جنگ بویژه در عرصه دریا انجام داد.

فروش تسلیحات و ادوات نظامی به رژیم بعثی عراق و توافق با صدام حسین، تشدید تحریم ها علیه ایران، ترغیب کشورهای غربی و برخی کشورهای عربی به حمایت از عراق و القای این مساله که ایران تهدیدی برای امنیت خاورمیانه و کشورهای حوزه خلیج فارس است، از جمله اقدامات و تلاش هایی است که دولت آمریکا در طول هشت سال جنگ تحمیلی به انجام آنها مبادرت ورزید.

اما در طول همان سال ها و در اوج درگیری ها میان ایران و عراق، ماجرایی تحت عنوان ماجرای ایران – کنترا مطرح شد که در ایران بیشتر تحت عنوان ماجرای مک‌فارلین شناخته می شود.

گفته شده است که در این ماجرا آمریکا از طریق نفوذ ایران سعی در آزادسازی گروگان های آمریکایی در لبنان کرد و در ازای آن برخی قطعات ادوات جنگی و نظامی را که به واسطه تحریم امکان فروش آنها به ایران نبود، در اختیار ایران قرار داد و پول فروش این تسلیحات به طور پنهانی به ضد انقلابیون نیکاراگوئه موسوم به کنترا داده می شد ولی این ادعا همواره از سوی جمهوری اسلامی ایران رد شد.

آنچه مقامات جمهوری اسلامی ایران مطرح کردند این بود که آمریکا با نفوذ در بین برخی افراد در ایران سعی در برقراری مجدد رابطه با ایران داشت و آنها (آمریکایی ها) قصد داشتند بدین ترتیب به ایران نفوذ کنند که البته این مساله از سوی ایران کشف و از ادامه آن جلوگیری شد. پس از افشای این ماجرا، مقام های ایرانی، آمریکا را به دخالت در امور جنگ، امور داخلی ایران و انجام ماموریت های محرمانه متهم کردند. به هر حال ماجرای ایران - کنترا که هنوز هم ابعادی از آن نامعلوم مانده است، بعد از رسوایی واترگیت، بزرگ ترین رسوایی سیاسی آمریکا لقب گرفت.

حادثه 11 سپتامبر بهانه تازه ای بدست آمریکا داد تا تحت عنوان مبارزه با تروریسم وارد برخی کشورهای منطقه از جمله پاکستان و افغانستان شود و البته آمریکا به عراق نیز حمله کرد تا بدین ترتیب پایگاه های خود در اطراف مرزهای ایران را گسترش دهد.

بالاخره پس از هشت سال جنگ میان ایران و عراق، و یکسال پس از صدور قطعنامه 598 شورای امنیت در 29 تیرماه 1366 ، این قطعنامه از سوی جمهوری اسلامی ایران پذیرفته شد. این قطعنامه از نظر کمی و تعداد واژه های به کار گرفته شده مفصل ترین و از نظر محتوا نیز اساسی ترین و از نظر ضمانت اجرا قوی ترین قطعنامه شورای امنیت در مورد این جنگ بوده است.

پذیرش این قطنامه هر چند به معنای پذیرش آتش بس از سوی ایران بود، ولی عراق به حملات خود ادامه داد و مجدداً وارد خاک ایران شد تا نقاط مهمی از جمله خرمشهر را به دست بیاورد و با وضع بهتری در مذاکرات حضور داشته باشد. صدام حتی از ظرفیت گروهک موسوم به سازمان مجاهدین خلق برای انجام عملیات مرصاد علیه ایران استفاده کرد ولی موفقیتی بدست نیاورد و در نهایت جنگ ایران و عراق در 29 مرداد 1367 پایان یافت.

در ماه های پایانی جنگ، پرواز مسافربری شماره 655 شرکت هواپیمایی ایران ایر که در تاریخ 12 تیر 1367 از بندر عباس به مقصد دبی در حرکت بود که با شلیک موشک هدایت شونده از ناو "یو‌اس‌اس وینسنس" متعلق به نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا بر فراز خلیج فارس سرنگون شد و تمامی 290 مسافر آن که شامل 46 مسافر غیر ایرانی و 66 کودک بودند، جان باختند.

دولت آمریکا هیچگاه مسئولیت وقوع حادثه را برعهده نگرفت و غرامت قربانیان حادثه و بازماندگان و دولت ایران را تحت عنوان پرداخت بلاعوض پذیرفته و بر این نکته که ناخدای ناو جنگی چون خود را در معرض خطر می دید از خود دفاع کرده است، تأکید کرد.

با پذیرش قطعنامه 598 از سوی دو کشور ایران و عراق، شاید جنگ میان دو کشور پایان یافته تلقی می شد ولی رفتار خصمانه آمریکا در برابر ایران و تیرگی روابط میان این دو کشور همچنان ادامه یافت، بطوریکه پس از اتمام جنگ تا امروز، آمریکا تحریم ها علیه ایران را تشدید کرده و همواره بر طبل ایران هراسی در منطقه کوبیده است.

پس از گذشت چند سال از وقایع مختلفی که در بالا به آنها اشاره شد و با روی کار آمدن دولت کلینتون در آمریکا، دولت این کشور چراغ سبزهایی را برای برقراری رابطه با ایران نشان داد. در همین راستا، مادلین آلبرایت وزیر امور خارجه وقت آمریکا از ایران بابت شرکت در کودتای 28 مرداد علیه محمد مصدق رسما عذرخواهی کرد و به اصطلاح پیشقدم بهبودی روابط شد و در عوض دولت ایران نیز اعلام کرد که قصد ادعای خسارت از آمریکا را خواهد داشت ولی پس از پایان ریاست جمهوری کلینتون، هنگامیکه ایران بسته پیشنهادی به دولت بوش جهت برقراری روابط به آمریکا ارائه کرد، از واشنگتن هیچگونه علاقه و پاسخی دریافت نکرد و بدین ترتیب این نرم شدن مواضع به بهبود روابط دو کشور منجر نشد.

در طول سال های اخیر نیز آمریکا با همکاری دولت های غربی بهانه جدیدی برای افزایش فشارها بر ایران پیدا کرد و آن بهانه، پیشرفت های کشورمان در زمینه انرژی هسته ای بود.

آمریکا در طول این سال ها همواره ایران را به استفاده غیر صلح آمیز از انرژی هسته ای متهم کرده و به همین بهانه چندین بار تحریم های جدید علیه ایران وضع کرده است.

بعلاوه، حادثه 11 سپتامبر بهانه تازه ای بدست آمریکا داد تا تحت عنوان مبارزه با تروریسم وارد برخی کشورهای منطقه از جمله پاکستان و افغانستان شود و البته آمریکا به عراق نیز حمله کرد تا بدین ترتیب پایگاه های خود در اطراف مرزهای ایران را گسترش دهد.

گسترش پایگاه های نظامی در اطراف ایران، استقرار ناوها، رزم ناوها و شناورهای جنگی در خلیج فارس، دریای عمان و دهانه اقیانوس هند، تهدیدات مستقیم و غیر مستقیم آمریکا به حمله نظامی علیه ایران، افزایش فشارها بر کشورهایی که با ایران روابط دوستانه تری دارند، فروش سلاح و ادوات جنگی به کشورهای حوزه خلیج فارس و افزایش فشارهای سیاسی و اقتصادی مستقیم و غیر مستقیم بر ایران، از جمله تلاش های آمریکا برای تضعیف جمهوری اسلامی ایران در طول سال های اخیر بوده است.

ایران و آمریکا بیش از سه دهه است که روابط رسمی نداشته اند و امروز نیز پس از گذشت 32 سال از پیروزی انقلاب، هنوز هم آمریکا، جمهوری اسلامی ایران را به حمایت از گروه های تندرو و ایجاد ناامنی در منطقه متهم می کند

اما در این بین، به پیشنهاد عراق و با استقبال دو کشور ایران و آمریکا، مذاکرات محدودی بر سر مساله عراق میان دو کشور (ایران و آمریکا) صورت گرفت و بدین ترتیب نمایندگانی از این دو کشور برای اولین بار پس از سال ها، بر سر یک میز قرار گرفتند و بدین ترتیب بویی از دور تازه روابط میان دو کشور به مشام رسید ولی مسکوت ماند و استمرار نیافت.

در طول سال های اخیر، مساله افغانستان و عراق همواره یکی از موضوعات مورد جدل میان آمریکا و ایران بوده است، بطوریکه دو کشور یکدیگر را به دخالت در امور داخلی عراق و افغانستان متهم کرده اند و البته این جدال درحالی صورت می گیرد که آمریکا نیروهای نظامی زیادی در این دو کشور مستقر کرده است.

ایران و آمریکا بیش از سه دهه است که روابط رسمی نداشته اند و امروز نیز پس از گذشت 32 سال از پیروزی انقلاب، هنوز هم آمریکا، جمهوری اسلامی ایران را به حمایت از گروه های تندرو و ایجاد ناامنی در منطقه متهم می کند و این کشور را محور شرارت در منطقه می‌نامد و ایران نیز آمریکا را تحت عنوان "شیطان بزرگ" خطاب می کند و شاید این امر نشان دهنده عمق منازعه میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا باشد.


خواص انجیر

فواید سلامتی انجیر شامل درمان ضعف جنسی، یبوست، بدگواری، دیابت، سرفه، برونشیت و آسم می‌باشد. همچنین به افزایش وزن پس از بیماری نیز کمک می‌کند.

انجیر میوه فصلی است که در نواحی غربی آسیا یافت می‌شود. اما انجیر خشک همیشه در دسترس می‌باشد. درخت انجیر جزء خانواده توت می‌باشد.

فواید انجیر برای سلامتی را می‌توان با وجود موادمعدنی، ویتامین‌ها و فیبر در آن مرتبط دانست. انجیر حاوی ویتامین A، B1، B2، کلسیم، آهن، فسفر، منگنز، سدیم، پتاسیم و کلر می‌باشد.

در زیر به برخی از فواید آن اشاره می‌کنیم:

جلوگیری از یبوست: در هر سه عدد انجیر، 5 گرم فیبر وجود دارد، از اینرو به سلامت عملکرد دستگاه گوارش و جلوگیری از یبوست کمک می‌کند.

کاهش وزن: فیبر موجود در انجیر به کاهش وزن نیز کمک می‌کند و برای افراد چاق توصیه می‌شود. دقت کنید که انجیر موجب افزایش وزن نیز می‌شود، مخصوصاً اگر همراه با شیر مصرف شود.

پایین آوردن کلسترول: انجیر حاوی پکتین است که نوعی فیبر محلول می‌باشد. وقتی فیبر وارد دستگاه گوارش می‌شود، قطرات کلسترول را به خارج از بدن هدایت می‌کند.

جلوگیری از بیماری قلبی کرونری: انجیر خشک حاوی فنول، امگا3 و امگا6 می‌باشد. این اسیدهای چرب خطر بیماری‌های قلبی کرونری را کاهش می‌دهند.

پیشگیری از سرطان روده: وجود فیبر به از بین بردن مواد سرطان‌زا کمک می‌کند.

محافظت دربرابر سرطان سینه پس از یائسگی: فیبر موجود در انجیر در برابر سرطان سینه نیز از بدن محافظت می‌کند.

پرفایده برای بیماران دیابتی: انجمت دیابت در امریکا مصرف انجیر را برای افراد دیابتی توصیه می‌کند. برگ‌های انجیر میزان انسولین لازم برای بیماران دیابتی که تزریق انسولین انجام می‌دهند را کاهش می‌دهد. انجیر سرشار از پتاسیم است که به کنترل قند خون کمک می‌کند. برگ‌های انجیر خواص آنتی‌دیابتی دارند.

پیشگیری از فشارخون بالا: افراد معمولاً سدیم خود را به شکل نمک مصرف می‌کنند. سطح پتاسیم پایین و سدیم بالا موجب فشارخون می‌شود. انجیر مقدار بالایی پتاسیم در خود داشته و سدیم آن کم است، ازاینرو به جلوگیری از فشارخون کمک می‌کند.

کاهش ضعف جنسی: سالیان سال است که گفته می‌شود انجیر ضعف جنسی را از بین می‌برد. 2 تا 3 عدد انجیر را شب در شیر بخوابانید و صبح میل کنید تا قدرت جنسیتان بیشتر شود. این کار به افزایش وزن نیز کمک می‌کند.

تقویت استخوان‌ها: انجیر سرشار از کلسیم است که به تقویت استخوان‌ها کمک می‌کند.

کمک به از دست رفتن کلسیم از راه ادرار: افرادیکه رژیم‌های پرنمک دارند دچار از دست رفتن کلسیم از طریق ادرار می‌شوند. محتوی پتاسیم انجیر از این مشکل جلوگیری می‌کند.

پیشگیری از زوال ماکولا: از دست رفتن بینایی در سالخوردگان به دلیل زوال ماکولا صورت می‌گیرد. میوه‌ها و انجیر برای جلوگیری از این مشکل مفید هستند.

برطرف کردن گلودرد: محتوی بالای لعاب انجیر، به برطرف کردن گلودرد کمک می‌کند.

انجیر برای اختلالات مختلف تنفسی مثل سرفه و آسم نیز مفید است. ازآنجاکه این میوه برای گوارش نیز فایده‌بخش است، به از بین بردن یبوست، بدگواری، دل‌درد و از این قبیل نیز کمک می‌کند. انجیر برای تب، گوش‌درد، جوش، آبسه، بیماری مقاربتی نیز مفید است و برای کبد عالی است. انجیر یک میوه قلیایی است، درنتیجه به تنظیم pH بدن کمک می‌کند. انجیر سرشار از فلاوونوئید و پلی‌فنول می‌باشد که آنتی‌اکسیدان‌هایی هستند که از تخریب ناشی از رادیکال‌های آزاد جلوگیری می‌کنند. انجیر خواص آرامش‌بخش نیز دارد. انجیر مقدار کمی چربی و قند دارد.

 

انجیر میوه‌ای شیرین و نرم است و از خمیر آن به جای شکر استفاده می‌شود. از انجیر فراورده‌ای برای درست کردن شیرینی، پودینگ، کیک و سایر شیرینیجات، مربا، ژله و نگه‌دارنده‌ها استفاده می‌کنند.

احتیاط: مصرف زیاد انجیر می‌تواند موجب اسهال شود. انجیر خشک مقدار زیادی قند دارد و می‌تواند موجب پوسیدگی دندان‌ها شود.